Dobrá whisky nemusí být z daleka

Výroba whisky je složitý proces, který se samozřejmě odráží i na ceně kvalitních nápojů. Celý výrobní proces má přísné postupy a ty zaručují stálou kvalitu destilátů. Jak je známo, nejkvalitnější whisky se produkuje ve Skotsku a v Irsku.

Právě tyto země mají hlavní surovinu ječmen. Například v Americe přidávají do výroby více než polovinu kukuřice a v Kanadě zase základ tvoří žito.

Ječmen se nechává klíčit, aby v něm došlo k enzymatickým procesům, které rozkládají složité cukry na jednoduché, což je pro výrobu zásadní. Takto naklíčený ječmen se nechá uschnout a potom se upraží. V případě skotského postupu se ječmen praží v kouři, což se dá nazvat i uzením. Irský postup se kouři vyhýbá.

Připravený ječmen se rozdrtí a smíchá s vodou. Přidají se kvasinky a díky kvašení vzniká lehce alkoholický nápoj.

Vyšší obsah alkoholu se získá v procesu destilace. Ta se musí opakovat. I zde se postupy různých zemí rozchází. Ve Skotsku destilují dvakrát, v Irsku ještě jednu destilaci přidávají.

sudy

Potom se destilát naředí na požadovaný obsah alkoholu a dá do sudů, kde zraje. Dobrá whisky by měla odpočívat alespoň tři roky, ale jsou i mnohem déle zrající destiláty.

Když je hotovo, nápoj se ještě naředí a stočí do lahví. Některé whisky se prodávají jako jednodruhové, jiné se míchají z různých druhů whisky.

wh

Ani čeští lihovarníci se whisky nevyhýbají.  Lihovar v Prádle už se na výrobu whisky soustředil před sametovou revolucí. Inspirovali se skotským postupem, jako surovinu použili vyuzený ječmen. K rozdrcení ječmene se použil přestavený starý mlýn, který má lité kladivo, které se o drcení stará.

S touto whisky je spojený známý příběh, který vypráví o tom, jak se na whisky nazvanou Hammmer Head hammerhead whisky v revolučních změnách pozapomnělo a když byla objevená, na svět se dostala velice kvalitní česká whisky s příběhem.