Zahrádkaření, jak dobře připravit sadbu pro předpěstování

Jaro už ťuká na dveře, a není nic hezčího, než zdravé zelené sazeničky rajčat, paprik a bylinek za oknem. Často se však stává, že nám semínka nevzejdou, vyrostou hubené neduživé žížalovité rostlinky, nebo hlína zplesniví a sazenice uhynou. Při dobré přípravě lze těmto pohromám často předejít. Jak na to?
pěstování v kelímkách
·         Zdravá semena. Vybíráme ověřené výrobce, poradíme se před nákupem s přáteli. Zkontrolujeme datum na obalu, zda nejsou semena prošlá. U luštěnin je vhodné namočit plody do vlažné vody alespoň na jeden den a teprve potom sázet.
·         Pro naklíčení zvolíme správný substrát, nejlépe výživový, přímo k tomu určený.
·         Všechny nádoby, které chceme použít pečlivě umyjeme, včetně nádob, které používáme jako spodní misky. Pro naklíčení jsou vhodnější keramické misky, které lépe drží teplo. Pokud používáme po naklíčení jogurtové a jiné kelímky, je třeba při mytí opravdu zvýšená pozornost.
mladá rostlinka
·         Misky na klíčení naplníme substrátem kousíček pod okraj a lehce udusáme. Zalijeme vlažnou převařenou vodou a necháme sednout. Dáme na povrch semena a zasypeme suchým substrátem.
·         Udržujeme mírně vlhké, ale NE ÚPLNĚ MOKRÉ! Při nadměrné vlhkosti hrozí, že nám semínka shnijí.
·         První dva dny můžeme dát nádoby poblíž topení, rychleji nám naklíčí.
·         Jakmile mají rostliny první dva větší lístky, přesadíme do kelímků. Ty poté přesuneme někam do chladnějšího prostředí s dostatkem světla. Často větráme, abychom zabránili vzniku choroboplodných zárodků, plísní a kvasinek.
·         Když nám hlína trošku zaplesniví, má bílé povlaky a podobně, můžete lehce rozstřikovačem nanést slabý – růžový- roztok hypermanganu, ten rostliny nepoškodí, a plíseň eliminuje.
těstoviny a zelenina
·         Na podporu růstu můžete použít slabý roztok vývaru z oregana. Ale opravdu jen slaboučký.
A nyní již nezbývá než čekat, pravidelně zalévat a případně i prokypřit.
Zelené rostliny za oknem nám jistě udělají radost a posléze potěší nejen oko, ale i žaludek.